آیا تماشای تلویزیون بر بیش فعالی کودک زیر 2 سال اثر گذار است؟

همانطور که می‌دانید امروزه علاقه کودکان به سیستم‌های صوتی و تصویری، نمایشگرهای هوشمند و رایانه‌ها بسیار بیشتر از بازی‌های سرگرم کننده و تحرک‌های فیزیکی کودکانه است. این مسئله سبب یادگیری گسترده‌ و سریعی برای کودک می‌شود و والدین شاهد قدرت تکلم و مهارت‌هایی فراتر فرزند خود نسبت به کودکان هم سن او هستند.

اما مسئله مهم فعل و انفعالاتی است که در حین تماشای تلویزیون یا گوشی در سلول‌های عصبی و مغز نارس کودک صورت می‌‌گیرد. پردازش اطلاعات سریع و گسترده تلویزیون برای کودک تا سن دو سالگی، روند طبیعی تکامل مغز و قوه یادگیری او را مختل می‌کند. تحقیقات بسیاری در این زمینه صورت گرفته که عوارض و عواقبی را اثبات می‌کنند و بیش فعالی کودک بیش از سایر مسائل مطرح و شایع است. ما نیز به این موضوع می‌پردازیم‌ که آیا تماشای تلویزیون بر  بیش فعالی کودک زیر دو سال اثر گذار است ؟ برای دانستن پاسخ این سوال تا انتهای این مقاله از فروشگاه پخش عمده اسباب بازی رحیمی همراه باشید.

 

 

« برخلاف تصور برخی از والدین، تلویزیون راه افزایش هوش و مهارت کودکان نیست! بلکه سبب بیش فعالی و پیامدهای منفی روی مغز کودکان زیر ۲ سال می‌شود ‌»

تاثیر تلویزیون بر ذهن کودک پرجنب و جوش

موضوع تماشا کردن یا عدم تماشای تلویزیون و استفاده از گوشی‌های همراه، به دغدغه مهم بسیاری از والدینی تبدیل شده که به روند تکامل، آموزش ذهنی و جسمی فرزندان خود توجه ویژه‌ای دارند. مسئله‌ای که در این زمینه بیش از سایر موارد مطرح است؛، تاثیر تلویزیون بر ذهن کودک پرجنب و جوش بوده و به اصطلاح سبب رشد و تربیت کودکان بیش فعال می‌شود.

تحقیقات گسترده و موثقی در AAP (موسسه تحقیقات پزشکی کودکان آمریکا) صورت گرفته تا تاثیر تماشای تلویزیون و ابتلا به بیش فعالی در دسته گروه سنی ۲ سال را بررسی کنند. در این زمینه دکتر دیمیتری کریستاکسی آزمون و تحقیقات خود را روی ۲۰۰۰ کودک انجام داد و نتیجه بررسی‌های مکرر او، تشخیص تاثیر بالای تلویزیون بر قوه ادراک، رفتار، سطح یادگیری و حتی فعالیت‌های بدنی کودک بود.

دیمیتری نشان داد که حرکت سریع نور، رنگ‌ها، اجسام و نقاط محرک در نمایشگرها سرعت پردازش ذهنی کودک زیر دو سال را از روند طبیعی خود خارج می‌کند. این افزایش سرعت عمل برای دریافت و پردازش تصاویر و صداها در ذهن کودک، سبب ابتلا به بی‌توجهی یا عدم تمرکز در سنین بالاتر می‌شود. در نتیجه مجموع عادات رفتاری و فعالیت‌های بدنی که متناسب با سن کودک نیستند و به اصطلاح بیش فعالی خوانده می‌شوند رخ داده و عواقب آن از سن هفت سالگی بیشتر نمود می‌کنند.

تاثیر تلویزیون بر تمرکز کودک در آینده

نمی‌توان منکر هوش و مهارت‌های بالای کودکانی شد که به تماشای تلویزیون، استفاده از تلفن همراه و بازی‌های رایانه‌ای علاقه دارند، اما عوارض کسب این مهارت‌ها برای کودکان زیر ۲ سال بیشتر از فواید آن است. تماشای تصاویر متنوع و حرکات سریع تلویزیون برای مغز نابالغ کودک زیر دو سال، باعث تحریک سریع و شدید سلول‌های مغزی می‌شود.

تحقیقات صورت گرفته در دانشگاه کورنل نیز آماری در رابطه با تماشای تلویزیون در سنین غیر مجاز و ابتلا به بیماری اوتیسم را نشان می‌دهد. بنابراین عدم تمرکز کافی و آموزش پذیری سخت کودکان اوتیسم می‌تواند یکی از عواقب تماشای تلویزیون در سن زیر دو سال باشد.

دیوید هیل، متخصص کودکان نیز معتقد است که تماشای تصاویر تخت و دو بعدی تلویزیون یا سایر نمایشگرها برای ذهن کودک زیر دو سال زیانبار است. وی در کتاب معروف خود (والدین مثبت) مراحل سه گانه رشد مغزی کودک را بررسی نموده و بر یادگیری مغز سه بعدی کودک از طریق لمس و مشاهده اجسام واقعی تاکید دارد.

این قبیل از کودکان ناخواسته ذهن خود را به درک سریع و پردازش داده‌ها عادت می‌دهند و این روند در سنین بالاتر نیز سبب عدم تمرکز در خواندن، نوشتن و به یاد سپردن اطلاعات مختلف می‌شود. در نتیجه‌ عدم تمرکز و کمبود توجه به بروز عوارض مختلفی در ذهن و رفتار کودک منجر می‌شود. این مرکز تماشای تلویزیون برای کودک زیر دو سال را ممنوع می‌داند و پس از دو سالگی نیز نیم تا یک ساعت زمان در روز را برای تماشای تلویزیون مناسب می‌داند، اما معتقد است که گوشی همراه و‌ بازی‌های رایانه‌ای تا رده سنی ۶ سال نباید استفاده شود.

تفاوت تاثیر عکس و ویدئو بر ذهن کودک کمتر از 2 سال

به تبع دیدن عکس و تصاویر ثابت نسبت به ویدئو تاثیرات متفاوتی روی قوه درک و رشد ذهنی کودکان زیر دو سال دارد و این رده سنی در جذب اطلاعات از عکس قابلیت‌ بهتر و مثبتی دارند.

  • زمان ثبت تصاویر از طریق عکس‌ها، تصاویر کتاب، قاب عکس و… بیشتر از ویدئو بوده و کودکان مدت بیشتری برای آنالیز و درک تصاویر ثابت نسبت به تصاویر متحرک و ویدئو وقت دارند.
  • ذهن کودک جزئیات و اطلاعات بیشتری از عکس را دریافت نموده و با بررسی نکات مختلف، درک عمیق و تمرکز بیشتری پیدا می‌کند.
  • تصاویر ثابت جایی برای تعامل فکری و تحلیل ذهنی کودک باقی می‌گذارند؛ در حالی که تصاویر سریع ویدئویی ذهن کودک را به تسریع و دریافت اطلاعات حاضری ترغیب می‌‌نمایند‌.
  • تحرک زیاد، صداها، تغییرات مکرر و دیگر عوامل ویدئویی سبب ایجاد تنش‌های مداوم و شدید در مغز کودک می‌شوند که این موارد در مشاهده عکس به حداقل می‌رسد.

بیشتر بخوانید: مقایسه اسلایم و گل بازی سنتی و تاثیر آن بر ذهن کودک

بهترین جایگزین های تلویزیون برای کودک

اگر کودک شما به تماشای تلویزیون، کار با گوشی و آی‌پد عادت کرده و زمان زیادی را به آن‌ها اختصاص می‌دهد هرگز تهدید، تنبیه، محرومیت اجباری و خشونت را به کار نبرید، بلکه با تشویق و ایجاد هیجان، از او برای انجام بازی، تحرکات بدنی و فعالیت‌های مثبت دعوت کنید.

بازی‌های ساختنی

با تشویق کودک به انجام بازی‌های ساختنی مانند پازل، خانه سازی، لگو و… ضمن وقت گذرانی، مهارت‌های دست، چشم و تفکر او را تقویت کنید.

اسباب بازی‌های فیزیکی

اسباب بازی‌های فیزیکی، مهارت جسمی و قوه تخیل کودک را به کار گرفته‌ و سبب افزایش خلاقیت او می‌شوند. پس بازی‌هایی مانند خمیر بازی، اسلایم، حلقه پرتاب و بازی‌های چالشی را فراموش نکنید.

کتاب و موسیقی

با خواندن کتاب‌های مناسب کودک خود را با کتاب‌ خوانی آشنا کنید. ضمنا دیدن کتاب‌های کودک یا بازی با آلات موسیقی اسباب بازی، همزمان دو قوه بصری و شنوایی کودک را ارتقا داده و او را به خلق صداهای جدید و یادگیری تصاویر بیشتر تشویق می‌کند.

اسباب بازی‌های آموزشی

از موارد بسیار مفید در یادگیری و سرگرمی کودکان، بازی با اسباب بازی‌های آموزشی است. به این منظور کارت‌های تصاویر، اشکال هندسی، بازی‌هایی معمایی و حل‌ کردنی سطح یادگیری و استعداد کودک را افزایش می‌دهند.

با این وجود توجه کنید که هر نوع بازی باید برحسب رده سنی، جنسیت، کشف علایق و خصوصیات اخلاقی کودک انتخاب شود تا تاثیر مطلوبی بر خلقیات و توانایی کسب مهارت‌های ذهنی و جسمی او بگذارد.

« با انتخاب اسباب بازی مناسب با سن، علایق و جنسیت فرزند خود او را در مسیر رشد ذهنی، مهارت جسمی، شکوفایی ذوق و استعدادهای کودکانه همراهی کنید»

 

بیشتر بخوانید: بهترین اسباب بازی برای کودک دختر دو ساله

جمع بندی

با تاثیر مهم تلویزیون بر ذهن کودکان آشنا شدیم و برای پیشگیری از این دغدغه، تشویق کودک به انجام بازی و فعالیت‌های بدنی را توصیه نمودیم. انتخاب اسباب بازی مناسب برای جذب کودک و افزایش مهارت‌های جسمی و ذهنی او نیز بسیار مهم است.

ما سعی نموده‌ایم تا با علم بر این موضوع و با هدف کمک به والدین در راستای رشد و تعلیم کودکان سالم و خلاق، بهترین اسباب بازی‌های جذاب و مناسب برای دسته گروه سنی ۲ سال یا رده‌های سنی بالاتر را عرضه کنیم. بنابراین با مراجعه به سایت رسمی ما می‌توانید از طریق صفحه همه محصولات و دسته فکری  آموزشی، انواع‌ بازی با کیفیت برای دختر یا پسر خود را خریداری کنید.

در صورت داشتن هر گونه سوال در زمینه خرید اسباب بازی عمده و تک می توانید با شماره تماس 09132829335 در ارتباط باشید.

فهیمه قائدامینی

Share
نوشته شده توسط
فهیمه قائدامینی

نوشته های اخیر

آموزش کامل پرتاب و قوانین بازی دارت+[نکات مهم]

 دارت یکی از قدیمی‌ ترین و محبوب‌ ترین انواع بازی است که در بین گروه‌…

5 ماه قبل

آموزش 0 تا 100 بازی مافیا + [نقش‌ها و ترفندها]

مافیا، یکی از جذاب‌ترین بازی‌های گروهی است که این روزها در ایران، طرفداران زیادی پیدا…

7 ماه قبل

تاثیر بازی کامپیوتری بر ذهن کودکان

آنچه مشخص است امروزه  بازی‌های کامپیوتری به بخشی از محبوب‌ترین فعالیت روزمره کودکان تبدیل شده…

7 ماه قبل

مزایا و معایب خمیر بازی اسلایم و گل بازی سنتی

امروزه کودکان با انواع مختلفی از سرگرمی ‌ها آشنا هستند که هر یک دارای ویژگی…

7 ماه قبل

تاثیر اسباب بازی بر رشد کودکان

دنیای کودکی سرشار از بازی و سرگرمی است و اسباب بازی‌ها نقش مهمی در این…

8 ماه قبل

تاثیر اسباب بازی فکری بر بیش فعالی کودک

  تحقیقات گسترده و معتبری که در این زمینه صورت گرفته، نشان می‌دهند که اسباب…

10 ماه قبل