آنچه مشخص است امروزه بازیهای کامپیوتری به بخشی از محبوبترین فعالیت روزمره کودکان تبدیل شده است و حتی میتوان گفت که حذف کامل آن از دنیای کودکان عملا غیرممکن است.
این بازیها برای کودکان بسیار جذاب هستند و حتی میتوانند مزایایی نیز داشته باشند؛ اما باید بدانید که بسیاری از این بازیها میتوانند بر رشد ذهنی، شناختی، رفتاری، اجتماعی و… کودک شما تاثیر منفی داشته باشند.
امروزه استفاده و وابستگی بیش ازحد اغلب کودکان حتی در سنین پایین به بازیهای کامپیوتری به یکی از دغدغههای والدین تبدیل شده است؛ باتوجه به این نگرانی مشترک و مهم قصد داریم که در ادامه به طور مفصل به آن بپردازیم. تا انتها با این مقاله از مرکز فروش عمده اسباب بازی رحیمی تویز همراه باشید.
آنچه در ادامه خواهیم داشت:
بازی های کامپیوتری دوست یا دشمن کودک شما ؟
باید در نظر داشته باشید که نمیتوان تاثیر بازیهای کامپیوتری بر کودکان را مطلقا منفی دانست؛ در صورتی که متناسب با گروه سنی کودک از بازیهای استاندارد استفاده شود و زمان بازی کردن کودک از حد مجاز بیشتر نشود حتی میتواند مزایای زیر را داشته باشد.
- تقویت مهارت های شناختی: بازیهای استراتژیک، پازلی، معمایی و فکری میتوانند مهارتهای شناختی مانند حل مسئله، هوش هیجانی، تفکر منطقی، تصمیمگیری، برنامهریزی و… را در کودک تقویت کنند.
- یادگیری: بسیاری از بازیها با هدف آموزش طراحی شده و میتوانند مفاهیم، مطالب و نکات بسیاری را در طول بازی آموزش دهند.
- تقویت مهارت اجتماعی: بازیهای کامپیوتری چندنفره میتوانند مهارتهای اجتماعی مانند کار گروهی، تعامل و… را در کودک تقویت کنند.
- تقویت هماهنگی بدنی: بازیهای کامپیوتری میتوانند هماهنگی مغز، دستها، چشم و… را در کودک تقویت کنند.
- افزایش خلاقیت: برخی از بازیهای رایانه ای به کودک فرصت ابداع، ساختن و… را داده و خلاقیت کودک را افزایش میدهند.
تاثیرات منفی بازی های کامپیوتری بر ذهن کودکان
اگر بازی کامپیوتری ازنظر روانشناسی مورد تایید و مناسب با گروه سنی کودک نباشد و کودک بیش از حد مجاز در طول روز به بازی کامپیوتری بپردازد این مسئله میتواند تاثیر منفی جدی ازجمله موارد زیر را داشته باشد:
- اعتیاد: بازیهای سیستمی به واسطه جذابیت و هیجانی که دارند میتوانند کاملا اعتیادآور باشند و کودک شما به شکل غیرطبیعی وابسته بازی شود
- مشکلات رفتاری: بازیهای خشن و اکشنی که در آن مبارزههای بیرحمانه، حمله، استفاده از سلاح، خونریزی، کشتار و… وجود دارد میتواند مشکلات رفتاری مانند پرخاشگری، میل به خشونت و… را در کودک ایجاد کنند.
- مشکلات ذهنی: بازیهای مجازی غیر استاندارد و وابستگی به این بازیهای میتواند مشکلاتی مانند عدم تمرکز، بیشفعالی، اختلال یادگیری و… را ایجاد کرده و یا باعث تشدید آنها در کودک شود.
- مشکلات خواب: بازیهای خشن و بازی کردن بیش از زمان استاندارد میتواند بر الگوی خواب کودک تاثیر منفی گذاشته و آن را مختل کند.
- کاهش فعالیت فیزیکی: انجام بیش از حد بازیهای کامپیوتری سطح فعالیت فیزیکی کودک را تا حد قابل توجهی کاهش میدهد و میتواند منجربه مشکلاتی مانند چاقی شود.
- تضعیف روابط اجتماعی: وابستگی کودک به این نوع بازی ها میتواند باعث منزوی شدن، عدم علاقه به تعامل، دوری از بازیهای جمعی و در نهایت کاهش و تضعیف روابط اجتماعی او شود.
- استرس و اضطراب: تنش و هیجان بازیهای کامپیوتری میتواند از نظر ذهنی تاثیر منفی بر آرامش کودک داشته باشد و حس استرس و اضطراب را در او ایجاد کند.
- بلوغ زودرس: برخی بازیهای کامپیوتری غیراستاندارد (حاوی تصاویر، سناریو و… نامناسب) میتوانند تاثیرات منفی ذهنی، روحی و جسمی بر کودک داشته باشند و باعث بدآموزی و بلوغ زودرس در کودکان شوند.
بیشتر بدانید : عوارض و تاثیرات تماشای تلویزیون بر کودک نوپا
جلوگیری از تاثیرات منفی بازی های کامپیوتری بر کودکان
بسیاری از والدین به دنبال راهکارهایی هستند تا تاثیرات منفی بازیهای کامپیوتری بر ذهن، جسم و رفتار کودکان خود را کاهش دهند؛ در ادامه چند راهکار مناسب را به شما معرفی خواهیم کرد:
- انتخاب بازی مناسب: بازیهای کامپیوتری را انتخاب کنید که از نظر روانشناسی کودک مورد تایید و حاوی بار آموزشی، طراحی هدفمند، تاثیر مثبت و… باشد.
- توجه به سن کودک: بازیهای کامپیوتری و ویدیویی برای کودکان زیر سه سال ممنوع و برای کودکان بالاتر از سه سال حتما باید مناسب با گروه سنی انتخاب شود.
- محدودیت زمانی: در هر گروه سنی، انجام بازی کامپیوتری برای کودک باید مدت زمان خاصی داشته باشد و والدین باید در مورد مدت زمان بازی، قوانین شفاف محکمی در نظر بگیرند.
- جایگزین مناسب: جهت کاهش وابستگی و تاثیرات منفی بازیهای کامپیوتر جایگزین مناسب و جذابی برای بازی کامپیوتری پیدا کرده و کودک را به بازیهای غیرکامپیوتری نیز علاقهمند کنید.
جایگزین مناسب برای بازی های کامپیوتری
کودکان به شکل غریزی علاقهمند و نیازمند بازی هستند و براساس گروه سنی، شخصیت و… به یک سری از بازیها تمایل پیدا میکنند؛ بنابراین برای کاهش وابستگی کودک به بازیهای کامپیوتری باید به فکر یک جایگزین جذاب و مناسب باشید.
بردگیمها یا بازیهای رومیزی به عنوان بازیهای غیردیجیتالی یکی از بهترین جایگزینها برای بازیهای کامپیوتری هستند؛ این بازیها انواع بسیار مختلفی دارند که بازی مونوپولی را میتوان به عنوان یکی از محبوبترین و معروفترین بازیهای رومیزی معرفی کرد.
همچنین بازیهای گروهی ازجمله بازی کارت مافیا بردیا که تمامی اعضای خانواده میتوانند در آن شرکت کنند یک جایگزین مهیج برای بازیهای کامپیوتری است که تعامل و صمیمت را در فضای خانواده افزایش میدهد.
خرید بهترین بازی های مناسب کودکان
امروزه مراکز بسیاری در زمینه پخش عمده اسباب بازی فعالیت دارند اما تمامی این مراکز از دانش لازم در زمینه بازیهای مناسب کودکان برخوردار نیستند و ممکن است بازیها آنها از جنبههای مختلف در سطح استاندارد نباشد.
مجموعه ما به عنوان یک مرکز پخش اسباب بازی سعی کرده است که تنوع بالایی از بهترین و استانداردترین بازیهای فکری و غیردیجیتال را مناسب با ردههای سنی مختلف کودکان عرضه کند.
این مرکز با تنوع بالای محصولات خود به شما امکان میدهد که مناسب با سطح کسبوکار، نیاز و سلیقه خود انواع بازی فکری عمده و عروسک های جذاب و باکیفیت را خریداری کنید.
جمع بندی
بازیهای کامپیوتری به هیچ عنوان نباید تنها سرگرمی کودک شما باشند و زمان استفاده از آنها در طول روز باید محدود باشد؛ البته به منظور کاهش وابستگی کودک به این بازیها باید یک جایگزین جذاب، مهیج و مناسب برای آن انتخاب کنید.
بنابراین بهتر است به سراغ بازیهای فکری یا بازیهای فیزیکی و گروهی بروید که مناسب با گروه سنی کودک شما هستند؛ به این منظور میتوانید به صفحه فروشگاه ما مراجعه کرده و تنوع کاملی از بازیهای فکری، آموزشی و… را مشاهده کنید.