روانشناسی اسباب بازی

تاثیر اسباب بازی فکری بر بیش فعالی کودک

 

تحقیقات گسترده و معتبری که در این زمینه صورت گرفته، نشان می‌دهند که اسباب بازی‌ها می‌توانند چالش‌های ذهنی و هنجارهای بدنی متفاوتی را برای کودکان ایجاد کرده و در پیشگیری از ابتلای کودک به بیش فعالی اثر بگذارند. به همین دلیل تاثیر اسباب بازی بر تکامل ذهنی کودکان به ویژه رده سنی زیر ۶ سال بسیار مهم است.

اسباب بازی‌ها علاوه بر جنبه سرگرمی، اولین راه‌ ارتباطی و کسب تجربه کودک در دنیای پیرامون خود هستند. کودکان از این طریق به درک بهتری از اجسام، اشکال، رنگ‌ها و حتی ویژگی‌های فکری و جسمی خود پی می‌برند. به همین منظور بهتر است والدین در انتخاب نوع اسباب بازی، هوشمندانه اقدام کنند تا در جهت رشد عقلی، کسب مهارت و افزایش خلاقیت فرزند خود دخیل باشند.

آنچه در ادامه خواهیم داشت:

بازی های فکری می توانند تاثیر به سزاییی در افزایش هوش کودکان ایفا کنند

«با انجام بازی فکری نه تنها فضایی مهیج و سرگرم کننده را برای فرزند خود مهیا می‌سازید؛ بلکه سبب تقویت هوش و افزایش استعدادهای جسمی او نیز می‌شوید.»تشخیص درست بیش فعالی ؟

بیش فعالی (ADHD) نوعی از بیماری‌های زیست شناختی عصبی است که علائم آن به نوع بیماری، میزان اختلال و شرایط محیطی رشد کودک بستگی دارد. کودکان مبتلا به این بیماری معمولا بیشتر از سایر کودکان دارای جنب و جوش، پرحرفی، اخلاق‌های غیرعادی و هنجارهای رفتاری هستند.

این کودکان از الگوی فکری و رفتاری خاصی پیروی نمی‌کنند و معمولا یادگیری ضعیف و زمان بری دارند. با این حال می‌توان از سنین پایین با آنالیز رفتارهای فیزیکی و عادات اخلاقی کودک به این بیماری پی برد.

به طور مثال عدم توجه و تمرکز، حرکات و حرف‌هایی فراتر از حالت عادی به اقتضای رده سنی، عدم کنترل و سرعت نرمال روی حرکات، عدم پیروی از قوانین و صبوری نکردن در رسیدن به اهداف همگی از نشانه‌های این اختلال هستند. از روش های زیر می توان برای تشخیص بیش فعالی بهره گرفت :

  • مراجعه به پزشک متخصص کودکان
  • مشاوره و کلاس‌های تراپی جهت شناخت و ارتباط با کودک
  • انجام تست و چالش‌های روانشناسی
  • در موارد الزامی انجام تست‌های ژنتیکی

راه کارهای کاهش بیش فعالی

امروزه بیماری بیش فعالی یکی از شایع‌ترین هنجارهای رایج در بین کودکان است که تاکنون درمان قطعی برای آن کشف نشده اما رعایت برخی نکات و اجرای راهکارهای اصولی می‌تواند سبب کاهش و کنترل بیش فعالی شوند.

  • اولین قدم آموزش والدین، بستگان نزدیک و صمیمی با کودکان مبتلا به بیش فعالی است تا تکنیک‌ها و رفتار صحیح با کودک را یاد گرفته و اجرا کنند.
  • پیگیری درمان تحت نظر پزشک و اجرای قدم به قدم تمامی مراحل بر حسب میزان تاثیرپذیری و تغییر کودک
  • شرکت در کلاس‌های گروهی جهت ارتباط صحیح و سازنده کودک بیش فعال با سایر کودکان، جهت یادگیری رفتارهای صحیح اجتماعی و سازش با دیگران
  • مصرف اصولی و مناسب داروهای مخصوص برحسب نوع بیش ‌فعالی، تحت نظر پزشک معالج
  • ایجاد حس اعتماد به نفس و حمایت صحیح در جای لازم برای تشویق کودک به استقلال و خودباوری
  • تذکر و آموزش صحیح برای پیشگیری از عادات و رفتارهای نامناسب
  • تمرین مداوم و مستمر با استفاده از وسایل، کتاب‌ها، اسباب بازی و پک‌های آموزشی برای ایجاد تمرکز و مهارت یادگیری در این گروه از کودکان

خود کودک بازی فکری را انتخاب  کند بهتر هست یا خودمان ؟ 

بازی‌های فکری، ذهن کودک را به چالش کشیده و سبب تلاش برای کسب مهارت و رسیدن به پاسخ صحیح در حل مسائل می‌شوند. این بازی‌ها جنبه آموزشی و رشد ذهنی داشته و برای کودکان مبتلا به بیش فعالی یک روش درمانی مهم محسوب می‌شوند.

بهتر است در کنار علاقه کودک، به سطح خلاقیت و استعداد او نیز توجه نموده و اسباب بازی مناسب برحسب رده سنی را برای فرزند خود در نظر بگیرید. چراکه انتخاب آگاهانه اسباب بازی شما را در شناخت خلقیات، مهارت و شخصیت کودک راهنمایی می‌کند.

بازی فکری می تواند بر کاهش علایم بیش فعالی و بهبود این کودکان تاثیرگدار باشد.

 

«جالب است بدانید انجام بازی همانقدر که برای کودکان مفید است، اگر آگاهانه انتخاب و انجام نشود سبب ابتلای کودک به اختلال بیش فعالی می‌گردد.»

بیشتر بخوانید: بهترین اسباب بازی مناسب کودک 3 سال !

 

تفاوت بازی فکری فیزیکی و بازی فکری دیجیتال

بازی فکری فیزیکی و دیجیتالی هر دو به نحوی یک آزمون برای کودک هستند که صد البته بازی فکری دیجیتالی خود می‌تواند یکی از راه‌های تشدید بیش فعالی باشد.

همانطور که می‌دانید بازی‌های دیجیتالی تا سن شش سالگی برای کودکان سبب بروز بیش فعالی می‌شوند. اگرچه این طیف از بازی‌ها سطح یادگیری و هوش کودک را ارتقا می‌دهند؛ اما خود یک محرک منفی در ایجاد یا تشدید این اختلال هستند.

بازی فکری فیزیکی، قوه عقل و مهارت بدنی کودک را همزمان به کار گرفته و نه تنها سبب افزایش تمرکز و دقت کودک بیش فعال می‌شود، بلکه در کنترل و ایجاد هماهنگی روی حرکات فیزیکی او تاثیر گذاشته و بدن کودک را به یک الگوی منظم دعوت می‌کند.

بیشتر بخوانید: آیا تماشای تلویزیون بر بیش فعالی کودک زیر 2 سال اثر گذار است ؟

 

عدم توانایی کودک در حل بازی فکری در جمع ، روی کودک تاثیر منفی ندارد؟

کودکان بیش فعال به طور معمول هنگام حضور در جمع، مورد توجه یا واکنش‌های غیر نرمال از طرف افراد ناآگاه قرار می‌گیرند. اگر نتوانید حضور فرزند خود در جمع را مدیریت کنید سبب بروز هنجارهای اخلاقی شدیدتر یا اجتماع گریزی و پرخاشگری کودک می‌شوید.

انجام بازی فکری در جمع ممکن است برای کودکان بیش فعالی که رفتارهای هیجانی و تمرکز پایینی دارند تا حدودی دشوار باشد. عدم موفقیت در انجام بازی نیز احتمال دارد واکنش خاصی در کودک ایجاد کند.

با این حال با کنترل و مدیریت صحیح وضعیت کودک، بدون تشویق افراطی،‌ تحریک، سرزنش یا هر برخوردی که سبب ایجاد هیجان زیاد و بالعکس انزوای کودک شود، سعی کنید مانند یک‌ بازی عادی شرایط حضور و انجام فعالیت در جمع را برای او فراهم سازید.

 

بهترین شرایط برای انجام بازی فکری ، چه شرایطی است؟

از آنجایی که کودکان مبتلا به بیش فعالی اغلب با عدم تمرکز، کمبود دقت، فرار از یادگیری و هیجانات همیشگی  دچار هستند؛ بنابراین حضور در جمع ممکن است این عوامل را تشدید کند و روند تمرین و تمرکز ذهنی او مختل شود.

از طرفی نباید برای کودک خود زمینه شرطی شدن امور را فراهم کنید به طور مثال: او عادت کند که فقط در فضای آرام و خلوت روی رفتار و بازی خود تمرکز داشته باشد. به همین منظور بیشترین تمرینات و بازی‌های فکری را در فضای آرم انجام دهید و درصدی از تمرینات، آموزش و بازهای فکری را در فضای جمعی به کودک محول کنید تا قدرت لازم در هر دو شرایط را کسب کند.

اسباب بازی فکری چه قسمتی از مغز کودک را ممکن است تقویت کند ؟

تحقیقات نشان می‌دهند که انجام بازی‌های فکری بخش‌های مختلفی از مغز کودک را به چالش می‌کشد و ضمن به کارگیری سلول‌های مغزی، در تقویت و تمرین برای افزایش هوش و تمرکز موثر است.

مهم‌ترین بخش دخیل در انجام بازی‌های فکری قسمت جلویی مغز (پیشانی) است که قابلیت کنترل، برنامه ریزی و اجرای استراتژی‌های ذهنی کودک برای انجام بازی را بر عهده‌ دارد. قسمت پسانی مغز نیز به پردازش و درک بهتر داده‌های دریافتی کمک می‌کند و با امکان تصویر سازی و حل معادلات در انجام بازی فکری موثر است.

بخش هیپوکمپ مغز به حافظه کوتاه‌ مدت و تشکیل حافظه بلند ‌مدت مرتبط است که در بازی‌های فکری سبب ذخیره و بازیابی اطلاعات مفید و تجربیات قبلی شده و به نحوی آزمون و خطای بازی را بررسی می‌کند. به طور کلی بازی‌های فکری باعث همپوشانی و هماهنگی بین شبکه‌های عصبی مغز شده و به بهبود حافظه، تمرکز و حل مسائل کمک می‌کنند.

معرفی چند اسباب بازی فکری مناسب برای کودک دلبندتان

انتخاب یک اسباب بازی مناسب دغدغه اغلب والدینی است که از سنین خردسالی به فکر رشد ذهنی و فعالیت‌های سازنده و مفید برای کودکان خود هستند. در واقع یک بازی مفید و مناسب باید علاوه بر ایجاد لذت و سرگرمی، به رشد ذهنی، تقویت هوش و شکوفایی مهارت‌های جسمی فرزند شما کمک کند. برای مشاهده همه اسباب بازی های فکری در فروشگاه پخش عمده اسباب بازی رحیمی تویز می توانید از منو محصولات استفاده نمایید

بازی هزار کاره

یک بازی بسیار هوشمند برای ایجاد خلاقیت و افزایش هماهنگی دست، چشم و ذهن کودک است که از ۲۲۰ قطعه طراحی شده و سبب افزایش تمرکز بالا برای ذهن کودک می‌شود.

بازی برج تعادل

این بازی برای دسته کودکان ۲ تا ۴ سال بسیار مناسب است و علاوه بر ارتقا مهارت فکری و جسمی، به یادگیری اشکال هندسی و رنگ‌ها نیز کمک می‌کند.

بازی حلقه فکری

این بازی با مهره‌هایی دو طرفه متشکل از تصاویر حیوانات، اشیا یا پرندگان، آموزشی چند وجهی برای دسته کودکان ۴ تا ۶ سال محسوب می‌شود که همراه با هیجان سبب افزایش حضور ذهن، تصویر سازی و قوه تخیل کودکان می‌شود.

بازی مکعب هوش

از بازی‌های پرمخاطب برای ایجاد هماهنگی هرچه بیشتر بین چشم‌ و دست کودکان مکعب هوش است که رنگ‌های جذاب و ترفند بازی در افزایش دقت،‌ توجه و به چالش کشیدن قوه تفکر بسیار مفید است.

بازی پیچ و مهره

این گزینه همیشه محبوب نه تنها یک چالش فکری و آزمون جسمی است که توانایی ذهنی و مهارت جسمانی کودک را همزمان به چالش کشیده و به افزایش دقت، رنگ شناسی، آشنایی با هندسه، مکانیک و اتصال اجزا در بعد کودکانه را فراهم می‌کند.

 

ایجاد چالش های ذهنی با استفاده از بازی های فکری می تواند به توسعه ذهن کودک کمک کند.

 

«بازی‌های فکری تنوع زیادی دارند و از لحاظ تاثیر بر فعالیت ذهنی و جسمی کودکان برای رده‌های سنی مختلفی طراحی می‌شوند.»

 

بیشتر بخوانید: 7 بازی فکری هیجان انگیز مناسب دورهمی های خانوادگی

جمع بندی

  در این مقاله ما به طور کلی با اختلال (ADHD) و عوامل محرک یا کنترل کننده این بیماری آشنا شدیم. از آنجایی که اسباب بازی از فاکتورهای بسیار مهم بر سلامت، مهارت، رشد فیزیکی و ذهنی کودکان است، بنابراین شناخت صحیح نمونه‌های مناسب با رده سنی، خلقیات، جنسیت، علایق و استعداد کودک در به انتخاب بازی‌های فکری اهمیت زیادی دارد.

به این منظور ما در صفحه فروشگاه خود بهترین نمونه‌های اسباب بازی فکری از دسته کودکان ۱ تا ۲ سال و دیگر رده‌های سنی را با علم و آگاهی از تمامی شرایط‌ ذهنی و جسمی کودکان فراهم نموده‌‌ایم. شما نیز با مراجعه به صفحه همه محصولات و دسته فکری آموزشی، می‌توانید با اطمینان خاطر و کاملا هوشمندانه اسباب بازی سرگرم کننده و مفیدی را برای کودک خود تهیه کنید. جهت مشاهده و خرید اسباب بازی عمده و جین می توانید از لینک استفاده نمایید یا با شماره تماس 09132829335 در ارتباط باشید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سیزده − 3 =